Conform noilor modificari aduse prin OUG 115/2023 incepând cu anul 2024 toți cei care au firme și folosesc bunuri sau spații închiriate de la proprietari persoane fizice vor avea obligația de a calcula, reține, declara și plăti impozitul pe chirii. Persoanele fizice vor avea astfel impozitul
reținut din chiria stabilită prin contract și vor depune declarație unică pentru venituri din chirii doar în unele situații( plata CASS sau
regularizare pentru venituri chirie in valuta).

Ce înseamnă cele de mai sus pentru firmele sau asociațiile (SRL, ONG, PFA, II, liber-profesioniști, etc) ce sunt chiriași într-un spațiu proprietate a unei persoane fizice?

1.La data plății chiriei, chiriașul (firma) va calcula impozitul pe chirii

  1. Îi va achita proprietarului, persoană fizică, chiria lunară stabilită prin contract, dar diminuată cu impozitul calculat( in procent de 10% )ca diferenta intrea valoarea din contract si 20% cheltuieli forfetare, întocmind pentru plata chiriei o dispoziție de plată pe care proprietarul o va semna obligatoriu sau plata cu OP.
  2. La finele lunii respective, firma va înscrie impozitul pe chirii, calculat și reținut de la proprietar, într-o declarație fiscală (D100) pe care o va depune la ANAF și va achita acel impozit până la data de 25 a lunii următoare.

De asemenea, firma va depune, până la data de 28 februarie a anului următor celui în care a plătit chiriile, o declarație informativă cu chiriile plătite și impozitul reținut, cumulate pe proprietari și an.

În situația în care bunul închiriat este în proprietatea a două sau mai multor persoane – impozitul se calculează și se declară pe chiria ce revine fiecărui proprietar în parte!

Formula de calcul pentru impozitul pe venitul din chirii este aceasta:

Impozit pe chirii = (Chirie lunară – 20% cheltuieli forfetare) x 10% cotă de impozit

EXEMPLU

  1. Chiria se plătește proprietarilor, lunar, la început de lună, pentru luna în curs, plata fiind făcută în lei. Pentru proprietarul B echivalentul în lei al chiriei se determină în funcție de cursul BNR din data plății.

Societatea, în ziua plății chiriei, va trebui să calculeze impozitul, pentru fiecare contract/proprietar în parte.

Pentru contractul cu A

Impozit pe chirii = (1000 lei -20%) x 10% = 80 lei

Suma netă pe care o va achita efectiv proprietarului va fi de 920 lei. Suma
achitată este rezultată din diminuarea chiriei brute, stabilită conform
contractului la 1000 lei/lună, cu impozitul calculat și reținut.

Pentru suma achitată proprietarului, 920 lei, se va întocmi o dispoziție de plată pe care acesta să o semneze, documentul fiind justificarea firmei pentru plata efectuată.

Pentru contractul cu B

Prima dată va determina cuantumul în lei a chiriei, determinând cursul euro din ziua plății. Să presupunem că, la data plății, cursul EUR va fi de 5 lei/EUR.

Calcul de impozit pe chirii = ((500 EUR x 5 lei/eur) – 20%) x 10% = (2500 lei – 20%) x 10% = 200 lei

Suma netă pe care o va achita efectiv proprietarului va fi de 2300 lei. Suma achitată este rezultată din diminuarea chiriei brute, stabilită conform contractului la 500 EUR/lună echivalent în lei la cursul BNR al zilei, cu
impozitul calculat și reținut.

Pentru suma achitată proprietarului, de 2300 lei, se va întocmi o dispoziție de plată pe care acesta să o semneze, documentul fiind justificarea firmei pentru plata efectuată.

Impozitul cumulat ar fi de 280 lei ( 80 lei determinat pentru contractul cu A și 200 lei determinat pentru contractul cu B).

Suma de 280 lei, reprezentând impozit pe chirii se va declara de către firmă, la ANAF prin declarația 100 ce se va depune până la 25 a lunii următoare celei în care s-a reținut impozitul, și se va achita la ANAF tot până la acea dată.

  1. O societate comercială închiriază un spațiu pentru afacerea sa de la o persoană fizică A, proprietar al acelui spațiu, iar de la o altă persoană fizică, B, închiriază, un spațiu mult mai mare pe care-l utilizează
    tot pentru afacerea sa.
  2. Chiria lunară este stabilită în lei prin contractul încheiat cu A, valoarea ei fiind stabilită la 1000 lei/lună, iar în cazul contractului de închiriere cu proprietarul
    B, chiria lunară este stabilită în valută, mai exact în EUR, valoarea ei fiind stabilită la 500 EUR/lună.

Incepand cu 01.01. 2024 persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii din derularea a peste cinci contracte de închiriere nu le mai incadreaza fiscal în categoria veniturilor din activităţi independente, cu obligaţia de a ţine o contabilitate şi de a întocmi registre fiscale, şi de a deduce anumite cheltuieli pentru stabilirea impozitului datorat ci aplica regulile de mai sus daca inchirieaza la personae juridice, daca inchirieaza la persoane fizice atunci depun declaratie unica in 25.05.2025 si trec in DU aceste venituri din
chirii.

ATENTIE: aceste prevederi legale se aplica incepand cu anul 2024 si declaratia unica ( daca este cazul) se depune in 25 mai 2025